Noutati
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Decizie CCR

 

Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de joi 1 octombrie 2015, cu unanimitate de voturi, ca sintagma „daca cererea este vadit nefondata” din cuprinsul dispozitiilor art. 440 alin. (2) din Codul de procedura penala este neconstitutionala in raport de dispozitiile art. 21 alin. (3) si art. 24 din Constitutie.

 

 

 

 

Curtea a retinut ca solutia de respingere a cererii de recurs in casatie pentru motivul ca aceasta este vadit nefondata obliga instanta suprema la examinarea fondului cauzei. Or, aceasta solutie nu poata fi pronuntata in cadrul procedurii admiterii in principiu a recursului in casatie, ci doar in faza judecarii caii extraordinare de atac, reglementate de dispozitiile art. 445-451 NCPP.

 

 

 

 

Comunicatul CCR: 

"In ziua de 1 octombrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.440 alin.(1) si (2) din Codul de procedura penala, care au urmatorul cuprins:

'(1) Admisibilitatea cererii de recurs in casatie se examineaza in camera de consiliu de un complet format din un judecator, dupa depunerea raportului magistratului-asistent si atunci cand procedura de comunicare este legal indeplinita

(2) Daca cererea de recurs in casatie nu este facuta in termenul prevazut de lege sau daca nu s-au respectat dispozitiile art. 434, art. 436 alin. (1), (2) si (6), art. 437 si 438 ori daca cererea este vadit nefondata, instanta respinge, prin incheiere definitiva, cererea de recurs in casatie'.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma 'daca cererea este vadit nefondata' din cuprinsul dispozitiilor art.440 alin.(2) din Codul de procedura penala este neconstitutionala in raport de dispozitiile art.21 alin.(3) si art.24 din Constitutie.

Curtea a retinut ca solutia de respingere a cererii de recurs in casatie pentru motivul ca aceasta este vadit nefondata obliga instanta suprema la examinarea fondului cauzei. Or, aceasta solutie nu poata fi pronuntata in cadrul procedurii admiterii in principiu a recursului in casatie, ci doar in faza judecarii caii extraordinare de atac, reglementate de dispozitiile art. 445-451 din Codul de procedura penala. 

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inaltei Curti de Casatie si Justitie. 

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

 

 

 

Sursa: www.juri.ro

Web design by  Royalty